Banking Forum

Bank PO Sample PAPER- General Awarness

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline raj

  • **
  • 84
  • +1/-0
Bank PO Sample PAPER- General Awarness
« on: April 29, 2010, 02:34:43 PM »

1.                  Who among the following has been appointed as the Central Board of Direct 

             Taxes on May 01, 2008 ?

       

(a)        Brajesh Mishra

           

(b)        Rabender Singh Mathoda

           

(c)        Soli J. Sorabjee

           

(d)        T. K. A. Nair

           

Ans:     ( b )      Rabender Singh Mathoda

                       

2.         Who among the following is the new Chief Minister of Meghalaya ?

           

(a)        S. M. Krishna

           

(b)        Uma Bharti

           

(c)        Donkupar Roy

           

(d)        Y. S. Rajasekhara Reddy

           

Ans:     ( c )      Donkupar Roy

                       

3.         Who among the following has won the Miss Universe 2007 crown ?

           

(a)        Riyo MORI

 

           

(b)        Shandi Finnessey

 

(c)        Alba Reyes

 

(d)        None of these

 

Ans:     ( a )      Riyo MORI

                       

4.         A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day landings of the Allies troops during the Second World War, was held in

           

(a)        Pearl Harbour

           

(b)        Normandy

           

(c)        New York

           

(d)        Lisbon

           

Ans:     ( b )      Normandy

                       

5.         Which of the following cricketers holds the world record of maximum number of sixes in Twenty 20 world cup cricket ?

           

(a)        Yuvraj Singh

           

(b)        Viv Richards (West Indies)

           

(c)        Sachin Tendulkar (India)

           

(d)        Wasim Akram (Pakistan)

           

Ans:     ( a )      Yuvraj Singh

                       

6.         Who among the following has been appointed the new Chief Justice of India ?

           

(a)        Justice Rajendra Babu

           

(b)        Justice V. N. Khare

           

(c)        Justice K.G.Balkrishnan

           

(d)        None of these

           

Ans:     ( c )      Justice K.G.Balkrishnan

                       

7.         Who among the following sports persons got the honour of lighting the Olympic flame at the in New Delhi recently ?

           

(a)        Leander Paes

           

(b)        Abhinav Bindra

           

(c)        Viswanathan Anand

           

(d)        K. M. Beenamol

           

Ans:     ( a )      Leander Paes

                       

8.         Who among the following has been appointed new chairman of the  National Knowledge Commission  ?

           

(a)        Ajit Singh

           

(b)        K. C. Pant

           

(c)        Sam Pitroda

           

(d)        Sharad Pawar

           

Ans:     ( c )      Sam Pitroda

                       

9.         Which of the following planets crossed the face of the sun (in transit) after 122 years ?

           

(a)        Mars

           

(b)        Venus

           

(c)        Jupiter

           

(d)        Saturn

           

Ans:     ( b )      Venus

                       

10.       Which of the following countries was admitted to the SAARC recently ?

           

(a)        Nepal

           

(b)        Myanmar

           

(c)        Pakistan

           

(d)        Afghanistan

           

Ans:     ( d )      Afghanistan

                       

11.       The world governing body of which of the following sports celebrated its 100 years in existence  ?

           

(a)        Football

           

(b)        Hockey

           

(c)        Badminton

           

(d)        Cricket

           

Ans:     ( a )      Football

                       

12.       Who among the following won the men’s singles title of the Australian Open Tennis Championship 2008 ?

           

(a)        Guillermo Coria

 

(b)        Roger Federer

 

(c)        Andy Roddick

 

(d)        Novak Dokovic

 

Ans:     ( d )      Novak Dokovic

                       

13.       Who is India’s first Woman Grand Master in Chess ?

           

(a)        Aarthie Ramaswamy

           

(b)        Koneru Humpy

           

(c)        S. Meenakshi

           

(d)        S. Vijayalakshmi

           

Ans:     ( b )      Koneru Humpy

                       

14.       The age of a tree can be determined by

           

(a)        Measuring its height

           

(b)        Measuring its diameter

           

(c)        Analyzing its sap

           

(d)        Counting the annual growth rings of its stem

           

Ans:     ( d )      Counting the annual growth rings of its stem

                       

15.       Which one of the following pairs is not correctly matched ?

           

Mountains                                Continents

           

(a)        The Rocky                   :           North America

           

(b)        The Andes                    :           South America

           

(c)        The Alps                      :           Europe

           

(d)        The Ural                       :           Africa

           

Ans:     ( d )      The Ural                       :           Africa

                       

16.       Which of the following pairs is correctly matched ?

           

(a)        Purna Swaraj Resolution                                :      1929

           

(b)        Martyrdom of Sardar Bhagat Singh       :          1931

           

(c)        Formation of the Congress Socialist Party:         1939

           

(d)        Simla Confeence                                            :      1940

           

Ans:     ( b )      Martyrdom of Sardar Bhagat Singh :     1931

                       

17.       The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

           

(a)        Bhubaneswar

           

(b)        Khajuraho

           

(c)        Madurai

           

(d)        Mount Abu

           

Ans:     ( a )      Bhubaneswar

                       

18.       Which one of the following is essentially a solo dance ?

           

(a)        Kuchipudi

           

(b)        Kathak

           

(c)        Manipuri

           

(d)        Mohiniattam

           

Ans:     ( d )      Mohiniattam

                       

19.       The deepest oceanic trench Mariana is located in -

           

(a)        Atlantic Ocean

           

(b)        Arctic Ocean

           

(c)        Pacific Ocean

           

(d)        Indian Ocean

           

Ans:     ( c )      Pacific Ocean

                       

20.       Although fog consists of fine drops of water, we cannot see clearly through it because -

           

(a)        The light rays undergo total internal reflection in the drops

           

(b)        Fine drops of water in fog polarize the light

           

(c)        The fine drops are opaque to the light

           

(d)        The drops scatter most of the light

           

Ans:     ( d )      The drops scatter most of the light

                       

21.       During the Mughal period, which one of the following were the first to come to India as traders ?

           

(a)        Portuguese

           

(b)        Dutch

           

(c)        Danish

           

(d)        English

           

Ans:     ( a )      Portuguese

                         

22.       Who among the following Delhi Sultans is known for introducing market control mechanism ?

           

(a)        Iltutmish

           

(b)        Balban

           

(c)        Alauddin Khalji

           

(d)        Firoze Tughlaq

           

Ans:     ( c )      Alauddin Khalji

                       

23.       Which one of the following mountain peaks of the Himalayas is NOT in India ?

           

(a)        Annapurna

           

(b)        Nanda Devi

           

(c)        Mt. Kamet

           

(d)        Kanchenjunga

           

Ans:     ( a )      Annapurna

                       

24.       A rift valley is formed mainly due to

           

(a)        The forces of tension in the earth?s crust

           

(b)        The subsidence of the floor of a river valley

           

(c)        The valley formed after the formation of fold mountains

           

(d)        The deepening of a valley by ice action

           

Ans:     ( a )      The forces of tension in the earth?s crust

                       

25.       Who is the author of the book Superstar India? ?

           

(a)        Arun Shourie

           

(b)        Dominique Lapierre

           

(c)     Shobha De

           

(d)        Salman Rushdie

FREE MORE QUESTIONS ON : http://indiaknow.blogspot.com           

Ans:     ( c )      Shobha De


 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Which is the Mid Digit  in 54869?:

Subscribe To Enter your email address: