Banking Forum

Haryana Gramin Bank Officer -Solved Exam Paper

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline raj

  • **
  • 84
  • +1/-0
Haryana Gramin Bank Officer -Solved Exam Paper
« on: April 29, 2010, 02:22:23 PM »

1. ‘Food For Oil’ programme running in which of the following countries was in news recently ?
 (A) Kuwait
 (B) Iran
 (C) Iraq
 (D) Lebanon
 (E) None of these
 
 2. The ‘Supreme Court of India’ recently declared which of the following proclamations unconstitutional ?
 (A) Formation of an enquiry commission to probe Volcker Reports
 (B) Dissolution of Bihar Assembly
 (C) Setting up another commission in place of Phukan Commission
 (D) Setting up a commission headed by an eminent diplomat to investigate recent Bomb Blast in Delhi instead of allowing CBI to do the same
 (E) None of these
 
 3. Which of the following is true about the recent discussion on the tariff reduction formulae proposed at the WTO ?
 (A) India accepted the formulae presented by South Africa as it more or less matches with the formulae presented by it. South Africa was given the responsibility to find an amicably acceptable solution to the same
 (B) India along with several others presented a formulae which was accepted by the USA but the EU refused to accept it
 (C) USA, Australia and EU presented a formulae which is not acceptable to India
 (D) India wishes to resign from the membership of the WTO as it is not ready sacrifice the interests of the agriculturists of India
 (E) None of these
 
 4. Which of the following European Countries was recently in news as violent riots broke out there ?
 (A) Italy
 (B) Germany
 (C) Spain
 (D) France
 (E) None of these
 
 5. Sunil Mittal is adjudged the ‘Business Leader of the Year’ by which of the following news paper/magazines ?
 (A) Businessworld
 (B) Business India
 (C) Economic Times
 (D) Business Standard
 (E) None of these
 
 6. Thomas C. Schelling and Robert J. Aumann won the ‘Nobel Prize-2005’ for their contribution in the field of—
 (A) Physics
 (B) Economics
 (C) Chemistry
 (D) Literature
 (E) None of these
 
 ]7. India, recently decided to conduct a joint air exercise with which of the following countries ?
 (The exercise was in news recently as a group of people was not in favour of such joint ventures)
 (A) Britain
 (B) Sri Lanka
 (C) China
 (D) France
 (E) USA
 
 8. India wants that the UN Security Council must have at least—
 (A) 5 permanent members including India and China
 (B) 7 permanent members including India and China
 (C) 9 permanent members including India and China
 (D) 11 permanent members including India and Pakistan
 (E) 15 permanent members in both permanent and non-permanent category
 
 9. Which of the following states was badly hit by a killer earthquake in October 2005 ?
 (A) Himachal Pradesh
 (B) Punjab
 (C) Gujarat
 (D) Haryana
 (E) Jammu & Kashmir
 
 10. R. K. Surati who won four Gold Medals in a Championship held in Pretoria recently is associated with which of the following games/sports ?
 (A) Rifle Shooting
 (B) Archery
 (C) Power lifting
 (D) 400 mt. Race
 (E) None of these
 
 11. Which of the following companies is not an IT/Software company ?
 (A) Infosys
 (B) Wipro
 (C) NIIT
 (D) Rolex
 (E) All are IT/Software Companies
 
 12. Which of the following is not a banking/finance related term ?
 (A) NPA
 (B) NAV
 (C) Liquidity
 (D) NAFTA
 (E) IPO
 
 13. Rahul Dravid was appointed the Captain of the Indian Cricket Team for one day series against which of the following ?
 (1) Sri Lanka
 (2) South Africa
 (3) Australia
 (A) Only (1)
 (B) Only (2)
 (C) Only (1) and (2)
 (D) Only (3)
 (E) (1), (2) and (3) all
 
 14. ‘Nalchik’ which was recently in news, is a city in—
 (A) Italy
 (B) France
 (C) Germany
 (D) China
 (E) Russia
 
 15. Anju Bobby George won Gold Medal in 16th Asian Atheletics Meet held recently. The meet was organized in—
 (A) South Korea
 (B) India
 (C) China
 (D) Pakistan
 (E) None of these
 
 16. Who amongst the following is the Chairman of the Central Information Commission (CIC) set up recently under the Right to Information Act ?
 (A) Sam Pitroda
 (B) M. S. Swaminathan
 (C) Rakesh Mohan
 (D) Wajahat Habibullah
 (E) None of these
 
 17. The 13th SAARC meet was held in—
 (A) Dhaka
 (B) Kathmandu
 (C) Islamabad
 (D) New Delhi
 (E) None of these
 
 18. Who amongst the following is the author of the book ‘The Mathematical Theory of Black Holes’ ? (The author is regarded a great astrophysicists of the modern times)
 (A) Dr. C. V. Raman
 (B) Dr. J. V. Narlikar
 (C) Dr. S. Chandrashekhar
 (D) Dr. Homi Jehangir Bhabha
 (E) Dr. Vikram Sarabhai
 
 19. Asian Junior Table Tennis Championship matches were played recently in—
 (A) China
 (B) India
 (C) South Korea
 (D) Singapore
 (E) None of these
 
 20. Mr. Khurshid Mahmud Kasuri is the—
 (A) External Affairs Minister of Pakistan
 (B) External Affairs Minister of Bangladesh
 (C) Home Minister of Pakistan
 (D) Home Minister of Bangladesh
 (E) None of these
 

1. (E) 2. (B) 3. (B) 4. (B)
 5. (C) Sunil Bharti Mittal is adjudged the ‘Business Leader of the Award’ by the Economic Times news paper in the year 2005.
 6. (B) The Nobel Prize winners in Economics in the field of ‘Game Theory Analysis’ in the year 2005 were Thomas C. Schelling and Robert J. Aumann (Jointly).
 7. (C) 8. (C) 9. (E) 10. (C) 11. (D) 12. (D) 13. (E) 14. (E) 15. (A) 16. (D) 17. (A)18. (C) 19. (C) 20. (E)



 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Last Alphabet in MODI:

Subscribe To Enter your email address: