Banking Forum

SBI Clerk sampleExam paper

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline webpoori

  • *****
  • 41
  • +0/-0
SBI Clerk sampleExam paper
« on: May 01, 2010, 09:09:17 PM »

1. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest number?
(a) 25
(b) 28
(c) 26
(d) 27
Answer : (b) 28
2. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio of their surface areas?
(a) 4:9
(b) 2:3
(c) 8:27
(d) 4:6
Answer : (c) 8:27
3. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
(a) 2/3
(b) 1/6
(c) 1/3
(d) 1/2
Answer : (b) 1/6
4. What is the common ratio of the progression 3?2, 6, 6?2 ?
(a) 3
(b) 2
(c) ?2
(d) ?3
Answer : (c) ?2
5. Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number .
(a) 10
(b) 11
(c) 9
(d) 5
Answer : (c) 9
6. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in .
(a) 20 minute
(b) 25 minutes
(c) 7 minutes 30 seconds
(d) 10 minutes
Answer : (a) 20 minutes
7. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?
(a) 10%
(b) 7.5%
(c) 16%
(d) 15%
Answer : (a) 10%
8. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats .
(a) 1 minutes
(b) 10 minute
(c) 100 minutes
(d) 10000 minutes
Answer : (b) 10 minutes
9. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM.
(a) 900
(b) 1200
(c) 1500
(d) 2400
Answer : (b) 1200
10. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?
(a) 33 1/8 %
(b) 66 2/3 %
(c) 25 %
(d) 50 %
Answer : (d) 50%
11. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is thatnumber?
(a) 1.5
(b) 1.0
(c) 2.5
(d) 2.0
Answer : (b) 1.0
12. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:
(a) 250
(b) 750
(c) 400
(d) 300
Answer : (d) 300
13. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?
(a) 400
(b) 500
(c) 475
(d) 450
Answer : (d) 450
14. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?
(a) 6 days
(b) 7 days
(c) 10 days
(d) 8 days
Answer : (c) 10 days
15. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?
(a) 3r
(b) 4r
(c) ?5r
(d) ?3r
Answer : (c) ?5r



 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
What is the Value of 13X4:

Subscribe To Enter your email address: