Banking Forum

SBI Clerk Solved Exam paper-General Awarness

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline raj

  • **
  • 84
  • +1/-0
SBI Clerk Solved Exam paper-General Awarness
« on: April 29, 2010, 03:39:52 PM »

1. As per Global Environment Outlook 4, a report of United Nations Environment Programme, the area of forest being      lost across the world every year estimated to be

a. 35,000 sq. miles

b. 40,000 sq. miles

c. 45,000 sq. miles

d. 50,000 sq. miles

Ans. c

2. Which of the following pairs of countries agreed in November2007, to open a hot line between their Defence Ministries?
a. Russia & China

b. Russia & USA

c. China & France

d. China & USA

Ans. d

3. Diamond is harder than graphite though both of them are allotropes of Carbon. The reason is

a. the hexagonal structure of diamond

b. difference in their electronic configuration

c. difference in the size of their crystals

d. difference in the intensity of their respective intermolecular forces

Ans. a

4. In the 19th century, all great social reformers of India

a. unanimously condemned idol-worship

b. advocated equal status for women in the society

c. encouraged western education through their efforts & teachings

d. condemned social ills & cherished the ideal of setting up a system free from any discrimination.

Ans. d

5. Match the following:

        List I                                   List II

  A. Kol uprising                            1. Sindhu & Kanhu

  B. Bhumi uprising                          2. Bhagirath Manjhi

  C. Santhal uprising                        3. Buddho Bhagat

  D. Kherwar uprising                        4. Ganga Narayan

  Codes:

        A                    B                       C                     D

  a.    3                    4                        1                     2

  b.    2                    1                        4                     3

  c.    4                    3                        2                     1

  d.    4                    2                        3                     1

  Ans. a

6. From the outer to the innermost Himalayan ranges

    a. there is a progressive increase in the altitude but no increase in physiographic complexity

    b. there is a progressive decrease in the altitude but no increase in physiographic complexity

    c. . there is decrease in both the altitude & physiographic          complexity

    d. there is increase in both the altitude & physiographic complexity

    Ans. d

7. Match the following:

               List I                             List II

A. Emphasis on labour intensive project      1. Seventh plan

B. Emphasis on self-employment               2. Fifth plan

    ventures in different sectors 

C. Emphasis on agriculture for               3. Eighth plan

    Self- employment.

D. ‘Weekly Status’ norms to                  4. Sixth plan

     Measure employment

Codes:

           A                     B                     C                        D

       a. 1                     2                      3                        4

       b. 3                     1                      4                        2

       c. 2                     4                      1                        3

       d. 4                     3                      2                        1

       Ans. c

8. Match the following:

               List I                                               List II

           A. Ringgit                                        1. Indonesia

           B. Baht                                           2. South Korea

           C. Rupiah                                        3. Thailand

           D. Won                                           4. Malaysia

     Codes:

               A                    B                    C                        D

           a. 1                    3                    4                         2

           b. 4                    3                    1                         2

           c. 1                    2                    4                         3

           d. 4                    2                    1                         3

           Ans. b

9. Match the following:

            List I                                         List II

           (Crops)                                        (Crop pests)

          A. Rice                                        1. Aphid

          B. Wheat                                       2. Gundhi bug

          C. Sugarcane                                   3. Greasy cutworm

          D. Gram                                        4. Top shoot borer moth

                                                         5. Bollworm

     Codes:

                A                     B                      C                       D

            a. 2                     3                       4                       5

            b. 3                     1                       2                       4

            c. 2                     1                       4                       3

            d. 5                     4                       1                       3

            Ans. c

10. One well-known example of parasitic protozoan is

       a. Paramecium

       b. Euglena

       c. Plasmodium

       d. Trypanosoma

       Ans. c

11. Which among the following is not matched correctly?

      a. Lord Lytton : Reduction in the upper age limit for appearing in the Indian Civil Service Examination

      b. Lord Ripon : Ilbert Bill Controversy

      c. Lord Linlithgo : Vernacular Press Act

      d. Lord Curzon : Partition of Bengal

      Ans. c   (Vernacular Press Act, legally known as Vernacular Press Act IX of 1878, was passed during Lord Lytton’s viceroyalty. It’s       major objective was to curb the freedom of newspapers published       in regional languages of India.)

12. “Science Express”, a special train showcasing the  contemporary & futuristic scientific advances, has been jointly developed by the scientific agencies of India &

      a. Japan

      b. France

      c. USA

      d. Germany

      Ans. d

13. Atomic mass unit is a unit of mass used to express atomic & molecular weights equal to

      a. One twelfth of the mass of an atom of Carbon (C)

      b. One sixteenth of the mass of a molecule of oxygen

      c. half of the mass of the hydrogen molecule

      d. the combined mass of proton & neutron in the nucleus of a hydrogen atom.

      Ans. a

14. It has been found that excessive use of cellular phone is likely to cause

      a. cerebral malignancy

      b. cervical malignancy

      c. hepatic cancer

      d. pancreatic cancer

      Ans. a

15. Trees of olive, which are used for extracting oil, are found most abundantly in a vegetation zone, that is

      a. equatorial type

      b. desert type

      c. Tundra type

      d. Mediterranean type

      Ans. c

16. Consider the following statements:

The price of any currency in international markets is decided by the

1. World Bank

2. Demand for goods/services provided by the country concerned.

3. Stability of the Government of the concerned country

4. Economic potential of the country in question

Which of these statements are correct?

a. 1, 2, 3, 4

b. 2, 3

c. 3, 4

d. 1, 4

Ans. b

17. Which one of the following metals does not form amalgams?

     a. Zinc

     b. Copper

     c. Magnesium

     d. Iron

     Ans. d

18. In the balanced dietary for a day of an adult working man,weights of carbohydrate food and total protein food (both superior and inferior) should be in order of

     a. 600 gm and 420 gm respectively

     b. 600 gm and 600 gm respectively

     c. 420gm and 600 gm respectively

     d. 420 gm and 420 gm respectively

     Ans. a

19. Who among the following became the Prime Minister of India without having served as the Chief Minister of a state earlier?

     1. Morarji Desai

     2. Charan Singh

     3. V.P. Singh

     4. Chandrashekhar

     5. P.V. Narasimha Rao

     a. 1, 2, 4

     b. 2, 3, 5

     c. 2 only

     d. 4 only

     Ans. d

20. Phenylketonuria is an example of an inborn error of  metabolism.

     This error refers to

     a. Hormonal over production

     b. Atrophy of endocrine glands

     c. Inherited lack of an enzyme

     d. Nondisjunction

     Ans. b

21. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at       Thumba?

     a. The sea is near to the place in the East, West and South directions.

     b. It is a place near to a city in India, which is nearest to the Geographic Equator.

     c. It is situated on the Geomagnetic Equator

     d. Outer Space near Thumba exhibits queer atmospheric phenomena.

     Ans. a

22. Match the following countries with their capitals

     A. Nigeria    1. Luanda

     B. Qatar    2. Abuja

     C. Zambia    3. Lusaka

     D. Angola    4. Doha

  A  B  C  D

     a.  2  4  3  1

     b.  4  3  2  1

     c.  1  2  3  4

     d.  4  2  3  1

     Ans. a

23. Which of the following planets orbits around the Sun in backward

     direction from East to West?

     a. Earth

     b. Mercury

    c. Venus
   
d. Jupiter

    Ans. c

24. More than 2/3rds of world’s Tin comes from which country?

     a. China

     b. Malaysia

     c. Nigeria

     d. Argentina

     Ans. a

25. The largest temple in the world is

     a. Meenakshi Temple

     b. Angkor Vat

     c. Pashupatinath Temple of Nepal

     d. Kashi Vishwanath Temple

     Ans. b



 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Last Alphabet in MODI:

Subscribe To Enter your email address: