Banking Forum

SBI PO Previous Solved Exam paper-General Awarness

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline webpoori

  • *****
  • 41
  • +0/-0
SBI PO Previous Solved Exam paper-General Awarness
« on: May 01, 2010, 09:28:37 PM »

1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of -

(A) Films

(B) Literature

(C) Sports

(D) Politics

(E) Status

ANS: (A)

2. Which of the following is not a food crop ?

(A) Wheat

(B) Barley

(C) Maize

(D) Gram

(E) Cotton

ANS: (E)

3. Union Budget always presented first in -

(A) The Loksabha

(B) The Rajyasabha

(C) Joint session of Parliament

(D) Meeting of the Union cabinet

(E) The State Assemblies

ANS: (A)

4. The Government of India has earmarked about Rs. 70,000 crores in Union Budget to help which of the following sections of the society ?

(A) Children who are bonded labour

(B) Persons working in hazardous industries

(C) Farmers

(D) People living below poverty line

(E) None of these

ANS: (E)

5. Jose Louise has taken over as the prime minister of –

(A) France

(B) Argentina

(C) Spain

(D) New Zealand

(E) Italy

ANS: (C)

6. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in

(A) Jakarta

(B) Bali

(C) New Delhi

(D) Tokyo

(E) Islamabad

ANS: (B)

7. Which of the following International forums/ organizations has made a decision of not to go for reckless lending ?

(A) G-7

(B) G-8

(C) SAARC

(D) World Bank

(E) IMF

ANS: (E)

8.Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the –

(A) Prime Minister of Iraq

(B) President of Iran

(C) Prime Minister of Iran

(D) President of Iraq

(E) None of these

ANS: (B)

9. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations?

(A) Islamabad

(B) Karanchi

(C) Dhaka

(D) Kathmandu

(E) None of these

ANS: (C)

10. The first ever General election took place in which of the following countries in Indian sub-continent ?

(A) Bhutan

(B) China

(C) Pakistan

(D) Bangladesh

(E) Sri Lanka

ANS: (A)

11. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About –

(A) 6 %

(B) 6.5 %

(C) 7 %

(D) 7.5 %

(E) 9 %

ANS: (E)

12. Name of B.S. Yeddyurappa was recently in news as he has taken over as the –

(A) Governor of Karnataka

(B) Chief Minister of Karnataka

(C) Governor of Andhra Pradesh

(D) Chief Minister of Andhra Pradesh

(E) None of these

ANS: (B)

13. The Govt. of India Planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of –

(A) 3 Years

(B) 5 Years

(C) 6-14 Years

(D) 12-20 Years

(E) Upto 21 Years

ANS: (C)

14. “World No Tobacco Day” is observed on which of the following days ?

(A) 1st May

(B) 10th May

(C) 21st May

(D) 31st May

(E) 1st June

ANS: (D)

15. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous –

(A) Social Work

(B) Politician

(C) Sportsman

(D) Play Wright

(E) None of these

ANS: (D)

16. Many times we heard in newspapers about the GM Crops. What is the full form of GM ?

(A) Genetically Marketed

(B) Genetically Modified

(C) Green & Moisturous

(D) Globally Marketed

(E) None of these

ANS: (B)

17. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?

(A) UK

(B) USA

(C) France

(D) Italy

(E) None of these

ANS: (B)

18. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which former US Vice President Al Gore has featured as a narrator ?

(A) An inconvenient truth

(B) The Sea

(C) Road to prediction

(D) Remember My Name

(E) None of these

ANS: (A)

19. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?

(A) Beijing

(B) New Delhi

(C) Singapore

(D) Kuala Lumpur

(E) None of these

ANS: (C)

20. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player ?

(A) Serena Williams

(B) Katarina Srebotnik

(C) Andy Murray

(D) Nichlas Almagro

(E) Ricky Ponting

ANS: (E)

21. The head office of the State Bank Of India is located in –

(A) Kolkata

(B) New Delhi

(C) Pune

(D) Ahmedabad

(E) None of these

ANS: (E) Mumbai

22. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange ?

(A) NASDAQ

(B) Nikkei

(C) Kospi

(D) Dow

(E) Combix

ANS: (E)

23. Many times we read the term ‘ECB’ in financial newspapers. What is the full form of ‘ECB’?

(A) Essential Commercial Borrowing

(B) Essential Credit & Borrowing

(C) External Credit & Business

(D) External Commercial Borrowing

(E) None of These

ANS: (D)

24. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?

(A) Mnai Shankar Aiyer

(B) Rahul Gandhi

(C) Priyanka

(D) Jyotiraditya Scindia

(E) None of these

ANS: (D)

25. Who amongst the following has taken over as the chief minister of Nagaland ?

(A) Manik Sarkar

(B) Dinesh Nandan Sahay

(C) P.Longon

(D) K.Shankaranarayanan

(E) None of these

ANS: (E)



 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Which is the Mid Digit  in 54869?:

Subscribe To Enter your email address: