Banking Forum

Vijaya Bank PO solved Exam Paper -General Awarness

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline raj

  • **
  • 84
  • +1/-0
Vijaya Bank PO solved Exam Paper -General Awarness
« on: April 29, 2010, 05:05:28 PM »

1. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of……
(A) World Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Prime Minister Rahat Kosh
(D) Reserve Bank of India
(E) None of these

2. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ?
(A) 10 paise
(B) 20 paise
(C) 25 paise
(D) 50 paise
(E) 1·00 Rupee

3. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Peso
(E) Euro

4. Various Banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called……
(A) Coin dispensing machines
(B) ATMs
(C) Debit Card Machines
(D) Ledger Machines
(E) None of these

5. Which of the following names is not associated with the insurance business in India ?
(A) Bajaj Allianz
(B) LIC
(C) GIC
(D) Tata AIG
(E) GE Money

6. Commodity Exchanges at various places in India are trading in many metals like gold, silver, etc. Many times we read in newspapers that gold no more has emained the highest trading option and has been replaced by a non-traditional metal known as……
(A) copper
(B) steel
(C) zinc
(D) white gold
(E) None of these

7. Which of the following is known as Plastic money ?
1. Demand Draft
2. Credit Card
3. Debit Card
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3

8. Many a time we see a term in newspapers ‘IPO’. What is the full form of the same ?
(A) Indian Public Offer
(B) Institutional Purchase
(C) Industrial Purchase Order
(D) Indian Purchase Offer
(E) Initial Public Offer

9. Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ?
(A) New Multi Capital Exchange
(B) National Medium Commodity Exchange
(C) National Multi Commodity Exchange
(D) Net Marketable Commodity Exchange
(E) None of these

10. Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?
(A) Corporate Banking
(B) Personal Banking
(C) Merchant Banking
(D) Portfolio Management Service
(E) None of these

11. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ?
(A) Gramin Bank of Bangladesh
(B) CRY
(C) ASHA
(D) NABARD
(E) None of these

12. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of…
(A) Literature
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Music
(E) Medical Science

13. In which of the following Hindi films has actor Shahrukh Khan played the role of a Hockey Coach ?
(A) Guru
(B) Chak De India
(C) Om Shanti Om
(D) Jab We Met
(E) None of these

14. Which of the following countries has not made any significant investment in India ?
(A) Japan
(B) USA
(C) Nepal
(D) Britain
(E) France

15. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
(A) Internet Banking
(B) Branch visits
(C) Going to money lenders
(D) Tele Banking
(E) All of these

16. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) South Africa

17. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
(A) Inflation
(B) Sensex
(C) Human Development Index
(D) SLR
(E) None of these

18. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
(A) ECGC
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Axis Bank
(E) BHEL

19. Which of the countries represent letter ‘C’ in the category known as BRIC countries ?
(A) Canada
(B) Chile
(C) Cuba
(D) Croatia
(E) China

20. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ?
(A) President of India
(B) UPA Chairperson
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) None of these

21. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these

22. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(A) YES
(B) HDFC
(C) TATA
(D) Kotak Mahindra
(E) Axis

23. Twenty-20 matches are played in the game of……
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket

24. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it ?
(A) 123 Pact with USA
(B) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(C) Heavy Water deal with Iran
(D) Border talks with China
(E) None of these

25. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(A) SAT
(B) NET
(C) PAN
(D) VAT
(E) None of these
 

ANSWERS :
1. (D) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (E) 6. (D) 7. (D) 8. (E) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (B) 19. (E) 20. (D)
21. (B) 22. (C) 23. (E) 24. (A) 25. (D)


 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Last Alphabet in MODI:

Subscribe To Enter your email address: