Banking Forum

Current Affairs for IBPS PO 2016

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Sora

  • *****
  • 408
  • +1/-0
Current Affairs for IBPS PO 2016
« on: March 06, 2016, 03:11:49 PM »

1.Who has recently been elected as president of Kosovo by the Members of Parliament amid the protests?
a)AtifeteJahjaga
b)HashimThaci
c)JakupKrasniqi
d)BehgjetPacolli
e) None of these

Ans. HashimThaci

Foreign Minister HashimThaci was on 26 February 2016 elected as president of Kosovo by the Members of Parliament amid the protests. He succeeded AtifeteJahjaga as head of state after winning the required simple majority in voting held in Pristina.

2.NASA Invites India to Jointly Explore Mars. The headquarters of NASA is located in US at _______?
a) Florida
b) Texas
c) California
d) Washington, D.C
e) None of these

Ans. Washington, D.C

3.Union Government on 29 February 2016 constituted a committee to consider Scheduled Tribe status to six Communities of Assam. This committee is headed by?
a)Rakesh Kumar Shahu
b)SaurabhShukla
c)Mahesh Kumar Singla
d)Lalita Pal
e) None of these

Ans. Mahesh Kumar Singla

Union Government on 29 February 2016 constituted a committee to consider Scheduled Tribe status to six Communities of Assam.The committee will be headed by Special Secretary (Internal Security) Ministry of Home Affairs, Mahesh Kumar Singla.The Committee will submit its report by 31 May 2016.

4.Who has recently been taken charge as the Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC)?
a)Virendra Singh
b)PrashantDattu
c)Laxman Singh
d)H L Dattu
e) None of these

Ans. H L Dattu

Former Chief Justice of India H L Dattu took charge as the Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC).He is the 7th Chairperson of the NHRC. His appointment announced under the Protection of Human Rights Act, 1993, by the President on the recommendation of the high powered committee headed by the Prime Minister for the tenure of 5 years.

5.Indian Defence Ministry has issued an order worth Rs 22,000 crores for purchase of helicopters, CH-47 Chinook and AH-64 Apache, with which of the following countries?
a)United States
b) Iran
c) Israel
d) Russia
e) None of these

Ans. United States

Indian Defence Ministry has issued an order worth Rs 22,000 crores for purchase of helicopters, CH-47 Chinook and AH-64 Apache with US, which will be inducted in the forces soon.Defence ministry already issued an order for puchase of 15 chinook helicopter and 21 Apache helicopters, which will soon be inducted in the forces," Defence Minister ManoharParrikar told reporters on 28-feb.

6.The 7th joint military exercise named as Lamitye Military Exercise heldbetween which of the following countries at victoria Mahe Island?
a) India and Japan
b) India and France
c)India and Seychelles
d) India and Maldives
e) None of these

Ans. India and Seychelles

The 7th joint military exercise between India and Seychelles military forces came to a close on 28-feb-2016 at victoria Mahe Island in Seychelles with a final attack scenario where suspected pirates had escaped at Cap Ternay.It was conducted aim to improved interprosporaty of both Armis.

7.The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) will raise the proposed Rs______corpus for ‘Stand Up India Fund’ from Reserve Bank Of India?
a) 50,000 Crore
b)10,000 Crore
c) 20,000 Crore
d) 25,000 Crore
e) None of these

Ans. 10,000 Crore

The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) will  raise the proposed Rs 10,000 Crore corpus for ‘Stand Up India Fund’ from Reserve Bank Of India. The Fund will be disbursed to Dalit and women entrepreneurs. As per the SIDBI Chairman & MD KshatrapatiShivaji, It will be raised from the RBI through the priority sector lending shortfalls under the scheme announced by PM NarendraModi.

8.The Japanese government has decided a long-term goal of cutting greenhouse gas emissions by 80 per cent by which year?
a)2050
b) 2030
c) 2025
d) 2060
e) None of these

Ans. 2050

The Japanese government will stipulate a long-term goal of cutting greenhouse gas emissions by 80 per cent by 2050 from current levels.The move follows the international climate agreement reached in Paris in December 2015.The plan, being compiled by the environment ministry and the ministry of economy, trade and industry (METI), is likely to be approved by the cabinet before Japan hosts the Group of Seven (G7) summit in May.

9.Which of the following Bollywood actor was felicitated by Melbourne based South Asian community members at a function in Australia?
a) Ajay Pratap
b)LaxmiHooda
c)RandeepHooda,
d)Anuj Singh
e) None of these

Ans. RandeepHooda

RandeepHooda, the Bollywood actor was felicitated by Melbourne based South Asian community members at a function in Australia. On the occasion, the 39-year-old actor, also shared his memories of the time he spent as an international student in the country.


 

With Quick-Reply you can write a post when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal post.

Warning: this topic has not been posted in for at least 180 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it's been approved by a moderator.
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Which is the Second Alphabet in Love:

Subscribe To Enter your email address: